17 юни 2009

Уил и Грейс


Задавал съм си въпроса "Това комедия ли е или голата истина?". Сериалът "Уил и Грейс" е излъчван многократно по някои ефирни и кабелни телевизии в страната. Защо не ми е бил смешен?
Ситуацията е следната - Грейс харесва Уил (може би) и винаги е до него, но на разстояние. Уил не харесва Грейс (може би), тъй като не харесва жени. Така двамата са винаги заедно, но са и също толкова далеч един от друг. Всяко гадже на Уил или Грейс поставя отношенията им на карта. Колко пъти нещата не стават, защото единият или другият са намесват.
Всъщност какво му е смешното на това? Представете си ако Грейс беше примерно Грег и притежаваше всички качества на идеалния за Уил мъж. Тогава всяко ново гадже на Грег щеше да бъде кошмар за "нашия" Уил. Ами въобще нямаше да е смешно - дори щеше да е драма. Понякога си мисля, че това е един нормален хетерсексуален ситком. А понякога, че е хомосексуална драма.
Около всеки гей има поне една жена, която е влюбена в него и мечтата й е да върне мъжа към правия път. Когато един "наш" се поддаде на тази жена, последиците може да са катастрофални. Създават семейство (простете, по правилно казано, сключват брак - както знаем друго в България няма, съжителствата не се състояха), раждат деца и след време "нашият" отново е привлечен към "тъмната страна". Семейството се разрушава, остават децата с неясната представа две мами ли имат или две тати. И това е оптимистичен вариант. Обикновено съпругът си остава вкъщи, но има интересни забавления извън дома. Защо пиша неща за хора, които всички сме срещали?
Ако си Уил, какво би направил за Грейс? Всъщност ако Уил погледне по-далеч от патката си, ще разбере, че колкото по-далеч е от Грейс, толкова по-добре за нея. Но нито един Уил не би го направил, тъй като нарцисизма, присъщ за всички нас, не му позволява да се отдалечи от обожателката си.
Представете си, че новият приятел на Грейс смигне на Уил. Тук вече сценарият отива към сапунената опера. Ако звездите ви говорят, че новото гадже на най-добрата ви приятелка е гей, какво ще направите? Ще й кажете, ще го забиете или набиете? Не го пожелавам на никоя жена.

2 коментара:

Анонимен каза...

Благодаря за преразказа, че аз нямам търпение да гледам телевизия! :) А сега още повече нямам желание да го гледам.

Не съм толков зле като тази Грейс да си играем такива номера с някой приятел гей - поне в това отношение имам късмет (или здрав разум и добри приятели). Затова пък съм се сблъсквала с нарцисизма на някои хетеросексуални мъже...

А онова и аз не го пожелавам на никоя жена. Само че съм чела историите на доста такива жени по Интернет, и някои от тях откриват, че мъжът им е гей след 15-20 години брак и 2-3 деца. Американки, британки... предполагам, че се случва навсякъде по света.

Дарина

Аз каза...

Както се казва - по света и у нас.