13 август 2009

Супер(гей)герой

Петък, 7 август. Часът е 00,01. В нюйоркско кино започва поредната филмова премиера. Поредният комиксов герой е преработен за големия екран. Името на героя не е от значение. Важни са смелите и добри дела, които върши. Ами ако този супергерой беше гей?
Продължава Рамин Сетудех от страницата на"Нюзуик" :
...между главния герой и неговата муза има толкова химия, колкото между две кубчета лед. Докато гледах екрана, се замислих как режисьорите могат да разработят подобни анимирани истории за филм през 21 век. Ако главният герой не се бори на страната на правителството? Ами ако беше гей?
За многото фенове, събирали играчки с образа на любимия се герой, това би било светотатство. Но в най-добрите летни екшън филми като "Самоличността на Борн" или "Черният рицар", измъчените герои крият винаги някаква тъмна тайна. Представете си драматичните последствия. Като за начало ще се отървем от женската роля (която почти винаги е руса напудрена красавица, задължително тъпа). Новият любовен интерес на нашия супергерой ще е войник от мъжки пол. Така филмът дори ще засегне социални нотки, свързани с проблема има ли гейове в армията. Героят няма да може да сподели за тази любов, тъй като ако тя излезе наяве любовникът му ще бъде уволнен.
Холивуд обича да поставя гей-персонажите в поддържащи роли като част от пейзажа, без да им обръща доста внимание. Можем да си обясним липсата на желание по въпроса - филмовият бизнес продава билети на тинейджъри от мъжки пол, това дори "Бруно" го доказа. Тази седмица има вълни от протести онлайн след изказването, че новият филм за Шерлок Холмс, който трябва да се появи по кината на коледа, може да включва романтична връзка между Шерлок и доктор Уотсън (режисьор Гай Ричи, в ролите Робърт Дауни и Джъд Лоу). Консервативния филмов критик Майкъл Медвед задава въпросите "Кой ще иска да гледа как Дауни и Лоу го правят? Не мисля, че ще има ефект върху жените. Хетеросексуалните мъже също няма да искат да го гледат."
Медвед малко се увлича - сценарият на филма дори не включва целувка между двамата мъже, а пък екшън героите са били малко гей още от възникването на този жанр. Само погледнете червените гащи на Супермен. Или "приятелството" между Батман и Робин. Джеймс Бонд винаги е толкова стилно облечен, че също може да е гей (в един момент Рупърт Еверет искаше да изиграе Джеймс Бонд като гей). Затова може би е само въпрос на време преди да видим първият открит гей екшън герой. В 2 часа сутринта филмовата премиера завърши и тогава се обърнах към възрастната дама, която седеше някак смутено. Оказа се, че тя плачеше от радост и определено няма да има търпение да дочака продължението.
Споделих моите мисли с нея. Беше вече доста късно и затова не се замислих дали идеите ми няма да я засегнат. Попитах как ще се почувства, ако в следващия филм нашият герой е гей и дали ще си купи билет за такъв филм. Тя отговори "Абсолютно! Само защото е гей, това не значи, че е по-слаб."
Линк.
След като спаси света, Джеймс Бонд си ляга при Батман без да знае, че той му изневерява със Супермен.

3 коментара:

Анонимен каза...

А на Джъд Лоу няма да му е за сефте да играе гей-роля. В Wilde играе Боузи, голямата любов на Оскар Уайлд. Целият филм го има в тюбарата.

Анонимен каза...

Jude Law as a drag queen: http://www.youtube.com/watch?v=aAmR0xL5LIE

Аз каза...

Мали, направо е неузнаваем!