23 август 2009

Полови спекулации


Снимка ASA
Южноафриканската атлетка Кастър Семеня спечели световната титла на 800м на световното първенство по лека атлетика в Берлин. Победата в родната й страна беше бурно приветствана, но светът очаква резултатите от изследванията дали тя наистина е жена.
Ще отнеме още няколко седмици лекарите да се произнесат дали Семеня може да бъде обявена за мъж или жена, но междувременно нейният случай поставя отново въпросите за половата и сексуална идентичност.
Много често статиите, засягащи половата идентичност са сензационни, традиционалистки и обсипани с неприкрита погнуса. Таблоидите се отнасят към тези, които искат да променят пола си, като уроди и, особено при промени на мъж в жена, като хора с психични отклонения.
Скорошният случай на английската боксьорка Мерседес Нюбигин, която разказа пред таблоидите как е променила пола си, беше определен като "някаква форма на изрод".
Или транссексуалната Кристи Едкинс беше определена от един женски седмичник като "drag queen".
Но при Семеня като професионален, успешен и уважаван атлет много от тези квалификации бяха спестени. Наистина спекулациите около нея може да са били унизителни, но те поставиха въпроса на сериозно обсъждане и информиране.
Голям брой вестници излязоха с дълги статии за това как медицински се дефинира пол с обяснение на спектъра от отклонения в половото развитие от интерсексуалността, синдрома на Клайнфелтер (генетично заболяване) до хиперплазия (уголемяване) на половите жлези.
Тези статии много слабо засягат емоционалните и психически усложнения за полово-неорентираните или хората, които се идентифицират като противоположния пол. Въпреки това беше предложена балансирана информация за широката публика, която не знае много по въпроса, а това не изненадва никого.
Когато много от хората, включително и медицински лица, гледат на половата неорентираност като психично заболяване, достъпна информация на разбираем език може да бъде само нещо добро.
Този случай дори повдига въпроса какво в биологичен смисъл е полът. Дали той засяга външната физическа структура, въпрос на хромозоми ли е, или психическо състояние?
В определен брой атлетки през годините са откривани мъжки хромозоми, въпреки че са били разпознавани и третирани във всички аспекти като жени.
Някои учени, изследващи пола, са на мнение, че досегашната концепция за пол трябва да бъде забравена. Но в някои графи, като спортът, това няма как да стане.
Семеня определено изглежда мъжествено, но това го има и при други жени. Под въпрос е дали медицинско изследване може да определи нейния пол, при положение, че тя е живяла като жена цели 18 години. Изключително нечестно би било да се дисквалифицира един млад обещаващ атлет за нещо, което тя може би въобще не е знаела и не може да контролира.
Анонимен автор, Пинкнюз.

Няма коментари: