07 юли 2009

Добре дошли в обратната страна на хомофобията

"Обичам те, човече (като приятел)!"

Победителят в последния сезон на американския "Мюзик айдъл" : "Съквартирантът ми по време на предаването беше най-готиния сред участниците, изцяло мой тип, само че беше женен." Адам Ламбърт призна след края на шоуто, че е гей. Обектът на любовта му : "Поласкан съм, мисля, че това е чудесно".
Приятелството между гей и жена е до болка познато клише - за справка "Сексът и градът" и "Уил и Грейс". Но за приятелство между гей и хетер почти няма данни на небосклона.
Но след появата на хомосексуалните на открито нещата се променят. В проучване в САЩ от 2007 година 4 от всеки 10 запитани признават, че имат близък приятел или роднина, който е гей. Така двата свята с различна сексуалност, език, порядки се сблъскват и научават повече един за друг.
Поп-културата роди много нови образи, които излязоха от възприетите стереотипи за хомосексуалните. Разбира се, сексът винаги е проблем в приятелските отношения между хетеромъж и жена, както и между хетеромъж и един гей.
Мнения на случайни хора :
"Объркването идва когато двамата мъже осъществят контакт на всички останали нива, освен сексуално. Тогава геят си мисли, че ако и това го имаше, всичко ще е идеално."
"Пътувахме към едно парти и той постави ръка на слабините ми. Не обърнах голямо внимание на това. Казах му просто, че не е по моята част. Но нещата не бяха вече същите. След всичко преживяно си задавам въпроса само до този жест ли се сведоха нещата. Сега вече знам как се чувстват жените."
"Нямам много хетероприятели, но с такива създаването на приятелски отношения е много по-трудно. Всичко е свързано с моята хомосексуалност първите два месеца. Първо задават въпроси, после се шегуват с това и накрая ме възприемат като нормален човек."
"В изследване на 46 двойки приятели с различна сексуалност, едва 13 могат да бъдат обявени за близки приятели, най-често поради факта, че хетеросексуалните нарочно пренебрегват сексуалния живот на хомосексуалните си приятели. Мъжете с най-развито чувство на мъжественост - примерно военни или преминали военно обучение са най-склонни да имат близко приятелство с гей. Това основно са хора, на които е обяснявано, че разликата е маловажна и всички са третирани еднакво."
"Когато бяхме заедно в един гей квартал, той се изпусна с нещо като "Стига си се правил на педал" и сякаш 900 чифта очи в ресторанта се втренчиха в него. Обясних му, че тези момчета могат да го изненадат неприятно. Аз намирам хетеромъжете за доста неусложнени. С тях просто е по-лесно."
"На едно парти ме нарече "принцеса", защото миех чиниите с домакински ръкавици. Върнах му го като пристигна приятелката му. Казах й как я нарича "свалката". Беше ми ясно, че тя няма да го погледне."
"Един гей приятел е много по-навътре с жените и е много вероятно да има приятелки. И въпреки че е стереотип, хетеромъжете могат да разговарят с хомосексуалните си приятели за мода или външния си вид."
"Съветите не един гей за дадена жена са единствените меродавни. Те са мъже, но не се състезават с нас. Те виждат нещата от различна перспектива. Много по-лесно им е да стигнат до двете страни на уравнението."
"Хетеромъжете дават най-лошите съвети. Всеки път, когато излизам с моите гей-приятели, поне половин час отива за коментари за посещенията във фитнеса или колко дебели се чувстват. Хетероприятелите ми просто ходят в претъпкани барове и се наливат. Първото е като малка ваканция от ежедневието."
"Малко хетеросексуални искат да бъдат приятели с открити гейове. Те се страхуват, че хората ще ги помислят за гей заради приятелството му с такъв, или пък съществува усещането за неразположение, когато виждат пред себе си женствено поведение в мъжко тяло."
"Нямам представа какво се случва в техните глави, както и те нямат представа какво става в моята. Страхувам се, че ако ги заговоря, те ще си помислят, че ги задявам и затова избягвам такива разговори. Има много хетеромъже на планетата. Явно трябва да се науча да разговарям с тях."
От вестник "Ню Йорк Таймс" със съкращения. Линк.

4 коментара:

Анонимен каза...

Humpday. Поне доколкото мога да преценя от трейлъра, засяга точно тази тема. Дебна за филма по обичайните места, но все още няма свестен сийд.

Аз каза...

Release Date: Jul 10, 2009
Ще трябва да почакаме малко явно.

Анонимен каза...

Повечето жени биха одбрали геј преди хетеро пријател.Поблема при нас идва од средината в којато отворените гејове живејат,те са толкова малку че на рака можеш да ги броиш.И тук мислја на модерната жена којато е независима од хетеро маж,другата част има проблем с геј општеството.
Заштото е послаба като карактер.
ЗА фитнес инструкции,последни придобивки в гардероба,актуални прически и тенденции,ами сети се само кој ги сздава...все си мислја че без геј културата земјата ште беше една црна дупка.Поздрав с песента геј бојфренд,ткмо по темата си е
http://www.youtube.com/watch?v=HK9VBxDlQOE

Анонимен каза...

по отношение на "женствено поведение в мъжко тяло"...моето лично мнение е, че е странно! така както са странни и лигавите девойчета, които наблягат сериозно на женствеността си!
то е показност, която в повечето случаи е излишна. то е мода, а не необходимост! да набутваш сексуалната си ориентация в лицето на околните е глупаво, без значение дали идва от мърляв мачо с бира в ръка или от спретнат хомосексулен с "женствено поведение в мъжко тяло".