26 октомври 2008

Класацията на "Дарик" като извор на акъл (от турски - разум)

Миналата година Дарик радио и вестник 24 часа за първи път организираха националното допитване "Кой е най-добрият град за живеене в България?". Ами организират и тази година. Страницата на "всенародното" допитване е тук. Изключително интересен критерий в класацията е т.нар. "сексуална ориентация". Нямам никаква представа как ориентацията повлиява на годността за живот. Оказа се, че дори се правят някакви точкувания. И по-странното е, че тук се отчитала толерантността на хората към хората с различна ориентация. Е добре, ама ориентация и толерантност са доста различни неща. И така - фанфари за София, Пловдив и Варна - те били най-ориентираните градове, поне сексуално. Това е голяма изненада предполагам.
Но после става по-интересно. Например Шумен бил два пъти по-нетолерантен от Търговище (единият има 2 точки, а другият 4). Как определяме това? Може би по брой пребити гейове? А простете, забравих, че в България престъпления от сексуална омраза няма. Може би по наличие на гей-заведения? Ами тези дупки, които в провинцията дори са далече от определението гей-френдли (gay-friendly), са по-опасни понякога от нормалните заведения. За моя град пише, че "не се срещат травестити, предлагащи сексуални забавления". Да де, ама как да има такъв град, като предлагането на сексуални забавления е мъничко незаконно. Може би единственото правилно нещо е, че от 10 възможни точки, не се присъждат повече от 5 на нито един град. Толкова точки дават и за брой улични часовници или улични тоалетни.
То това последното е пряко свързано със сексуалната ориентация - нали преди те са били основно място за срещи на "ориентираните". Въобще може вече вместо гей да се наричаме "ориентирани", а критерият да се промени на "брой ориентирани". Но идва въпросът как ще ни преброят?
Сигурен съм, че господинът с прякор като един от свалените от трона български владетели ще има добро решение. Обаче трябва да се определи кого ще броим - тези с постоянни партньори, свободните, бисексуалните, любителите на забавления, на женски дрехи или кожени такива. Нещо много се разводни критерият, явно десетте точки няма да са достатъчни!
Ето тук проверете резултата от "критерия" за Вашия град. Ако има изненадани, отговорът ми е - ами явно е трябвало да бъдете по-ориентирани.
Желая успех на начинанието на Дарик радио и в."24 часа".

Няма коментари: