26 октомври 2008

Мюзикълът като начин за забавление

Мюзикълът е онова нещо, в което пеят и говорят. Обикновено цели да забавлява. В съвременните мюзикъли песните също са съвременни. Академично обяснение тук. Обитавайки град без кино, едва сега гледах най-новият мюзикъл "Мама миа"(Mamma mia). Не съм предполагал, че от песните на АББА може да се направи сценарий и да те забавлява близо два часа. След като пях, танцувах и определено наплаших съседите ето какво имам в предвид. Най-доброто според мен:

По-интересната част от дуета е младата английска надежда Доминик Купър (Dominic Cooper). Официален фен-сайт тук. Роден на 2 август 1978 година. Зодия Лъв - уха! Познат е от полу-гей комедията Класът по история (The History Boys). А Мерил Стрийп и Пиърс Броснън са върха, особено в дуетното изпълнение на SOS. Интересно, че и тук се замесва гей-нишка. То къде ли я няма в днешно време?
За напреднали: Ако знаете що е мюзикъл и има ли почва у нас, препоръчвам ви любимата ми музикална история - Парижката света Богородица (Notre Dame de Paris). По мотиви от едноименната книга на Виктор Юго, тази френско-канадска продукция е от 1998 година. Голяма роля за създаването му играе Ришар Кошант, познат още с италианското си име Рикардо Кочанте. Колко различно. Историята за гърбушкото от Нотр Дам я знае всеки, но тук е много драматична. Поставян на различни езици, в този мюзикъл са участвали Тина Арина и Дани Миноуг (сестрата на Кайли Миноуг). Най-доброто:

Първият, който пее е известният квебекски певец Гару (Garou). В сините му очи можеш да потънеш. Френският канадец притежава и доста космати гърди, които не се притеснява да показва на концерти. Въобще секси. Защо пък трябва да няма косми - аз обичам.
Други мюзикъли, които заслужават внимание:
"Котките" (Cats) линк
"Коса" (Hair) линк
"Исус Христос суперзвезда" (Jesus Christ Superstar) линк
"Евита" (Evita) линк
"Фантомът на операта" (Phantom of the Opera) линк
"Уестсайдска история" (West Side Story) линк
"Брилянтин" (Grease) линк

Няма коментари: