12 октомври 2008

Queer as Folk като начин на живот

Сериалът се появява за първи път в Великобритания. Излъчва се по известния със своята провокативност Ченъл Фор през 1999 и 2000 год. Идеята е на Ръсел Дейвис - уелски продуцент и сценарист. Действието се върти около трима мъже около улица "Канал стрийт" в Манчестър. Заглавието идва от английски израз "there's nought so queer as folk", използван в Северна Англия най-общо в смисъла "няма нищо по-странно от хората". Въпреки предложения сериалът да се кръсти "Queer as Fuck", в крайна сметка остава първоначалният вариант. Общо са снимани 10 епизода в 2 сезона.
Най-общо главните герои са прототипи на три основни типа хомосексуалисти - възрастни с опит, прикрити дълбоко под ролята на хетеросексуален и млади неосъзнати гейове. Тук младокът е едва на 15. Той разбира се минава през леглото на старата звезда, което излиза извън рамките на закона. Той позволява хомосексуални сношения след навършване на 18. Още в първия епизод се появяват видни сцени на орален и анален секс между двамата. Всъщност това са първите толкова открити сцени на секс между мъже в телевизионното пространство.
Две неща от този сериал. Първо, описанието на главния герой Стюърт за това що е това животно - представям го в оригинал. Сякаш няма нужда много от превод: Because I'm queer. I'm gay. I'm homosexual. I'm a poof, I'm a poofter, I'm a ponce. I'm a bumboy, battyboy, backside artist, bugger, I'm bent. I am that arsebandit. I lift those shirts. I'm a faggot-ass, fudge-packing, shit-stabbing uphill gardener. I dine at the downstairs restaurant, I dance at the other end of the ballroom. I'm Moses and the parting of the red cheeks. I fuck and am fucked. I suck and am sucked. I rim them and wank them, and every single man's had the fucking time of his life. And I am not a pervert. If there's one twisted bastard in this family, it's this little blackmailer here. So congratulations, Thomas. I've just officially outed you.
Второ, актьорът в ролята на прикрития гей. Крейг Кели (Craig Kelly) е роден на 31 октомври 1970 година. Има малка рола в "Титаник" като един от радистите. Участва в редица озвучавания на реклами и филми. Като Винс вадеше невероятен манчестърски акцент. Слушах го с удоволствие.
Още на следващата 2000 година след премиерата на английския сериал, умните глави в една от по-малките телевизионни мрежи в САЩ и Канада преценяват да направят нещо като повторение на оригиналния продукт и неговото доразвиване. Заради данъчни въпроси (евентуално - а може би и заради по-свободното канадско общество) сериалът е сниман в Канада и по-точно Торонто. Излъчва се по Шоутайм в САЩ и Шоукейз в Канада. В Канада излъчването на 40-45-минутните серии отнема около час и десет минути, поради огромното количество реклами, което е показателно за зрителския интерес. Има 5 сезона, а общият брой на епизодите е 83. Действието се развива в Питсбърг, щата Пенсилвания. Тук вече героите са петима и то не само от мъжки пол, защото се появяват и две лесбийки. Този сериал бяга от комедийното в английската версия, въпреки че то винаги присъства. Въвеждат се проблеми и сериозни теми, касаещи гейовете - еднополовото съжителство, права над децата на еднополови двойки, нападения на хомофоби, наркотици и болести от безразборен секс. Ражда се и най-голямата любов между мъже на телевизионния екран - тази между Брайън и Джъстин.
Брайън Кийни е най-преуспяващият гей-бизнесмен в Питсбърг. Екстравагантен и екстремен, той завършва нощта с различен мъж в леглото си. Докато попада на Джъстин. В ролята е Гейл Харолд (роден на 10 юли 1969 год. в щата Джорджия)
Джъстин Тейлър е 17-годишен девственик, който прави за пръв път в живота си секс с Брайън. Артистичен и чувствителен, той се ошлайва успешно при батко Брайън, но накрая заминава за Ню Йорк, вместо да се омъжи за него. В ролята е Ранди Харисън - известен гей-актьор, роден на 2 ноември 1977 год. в щата Ню Хемпшир.
Майкъл Новотни е най-добрият приятел на Брайън още от детинство. Влюбен тайно в Брайън, той завързва сериозна връзка и създава семейство с болен от СПИН, като си осиновяват и един тинейджър, който е гей и също е вирусоносител. В ролята е рок-звездата и вокал на групата "Зироу" Хал Спаркс. Също роден през 1969 год. в Синсинати, Охайо. Декларира, че не е гей.
Емет Хъникът е кралицата на парада. Произхождащ от малко селце, той се мести в големия град, където може да пищи на воля. Въпреки че не е травестит, женското държание не му е нетипично. Всичките му гаджета са ненормални - дори и кратката му връзка с Тед. Актьорът е Питър Пейдж - също гей, също от 1969 год., но от Кънектикът.
Тед Шмит е вечно неуспелият, най-възрастният, отритнатият, та дори и дрогиран счетоводител. Природно скучен и предвидим, той е най-разумният. Той е този, който си тръгва с моя любимец - Блейк Уайзецки, пресъздаден от моя любимец - Дийн Армстронг. В ролята - Скот Лоуел, роден през 1965 година в Денвър, Колорадо.
Линдзи Питърсън и Мелани Маркъс са перфектното семейство. Две лесбийки с две деца - по едно от Брайън и Майкъл. Едната е еврейка, а другата се увлича по един мъж. След няколко раздели, те намират правилната честота и заминават за Канада, където да живеят по-спокойно. В ролите - Тий Джил и Мишел Клуни.
Особено място заема Деби Новотни - майката на Майкъл. Изключително своенравна и убедена в бъдещето на сина си, тя винаги носи изненадващи значки с послания, които могат да размажат всеки - "Имаш ли глава?" или "Аз обичам моят пенис", или "Гордея се със сина си гей".
И двата сериала са излъчвани по света. У нас - разбира се, това няма да стане. Въпреки че познавайки българската психика, бих заявил, че този сериал ще постави повече въпроси от "Гори, гори, огънче" или "Туин Пийкс". Помните ли - кой уби Лора Палмър.

2 коментара:

Анонимен каза...

Здравей,
видях, че си добавил линк към моя блог. Харесвам стила ти на писане и мисля, че имаш потенциал. Пожелавам ти много, много статии и дано не се откажеш лесно от това, с което си се захванал.
Поздрави,
Христо

P.S.: Между другото те добавих в списъка си с приятели.

Аз каза...

Най-искрено благодаря. Казано от теб е много голям комплимент!