20 ноември 2008

Сините очи като обект на селекция

Актьорите, които гледам заради цвета на очите:
Питър О`Тул (Peter Seamus O'Toole) е ирландско-английски актьор от старото вече поколение. Роден през 1932 година, все още активно снима.
Обявяван е официално за "актьора с най-сините очи" за ролята си в "Лорънс Арабски" (Lawrence of Arabia) през 1962 година. Разбира се, той е главният герой. Тогава изглежда така:
Водач и в една по-печална класация. Питър О`Тул е актьорът, който е номиниран най-много пъти за Оскар (цели осем), но никога не е печелил тази награда.
Стив МакКуин (Terrence Steven McQueen) е американски актьор от 60-те и 70-те. Един от "Великолепната седморка". Известен с буйния си нрав и страстта към автомобилни състезания. Умира от рак през 1980 година.
Ралф Файнс (Ralph Fiennes) е роден през 1962 година в Англия. С родители ирландци живее за кратко в Ирландия. После се връща в Англия, където става известен първо като шекспиров актьор - актьор, който играе в пиесите на Шекспир. Първият му голям филм отново е по английска класика - "Брулени хълмове".
Сините очи не се виждаха точно в чернобелия "Списъкът на Шиндлер":
И отново след "Брулени хълмове" с Жулиет Бинош в "Английският пациент" (The English Patient) в ролята на граф Алмаши. Тричасовият мъчителен филм за съжаление не му носи мечтания "Оскар".
Ще го гледаме и в новия "Хари Потър".
Брад Пит (William Bradley Pitt) едва ли има нужда от представяне. Роден на 18 декември 1963 година - скоро ще стане на 45. Обявен от списание "Пийпъл" за най-секси мъж.
Единственият филм от многото касови успехи, който му е носил големи награди е неизвестният "Дванадесетте маймуни" (Twelve monkeys), където играе с Брус Уилис.
Емилио Естевес (Emilio Estévez) е най- известен с това, че всъщност е син на Мартин Шийн и брат на Чарли Шийн, но за разлика от тях носи истинската фамилия на баща си.
Като млад изглеждаше по-добре определено:
Илайджа Уд (Elijah Jordan Wood) е роден през 1981 година. Снима се във филми още от 1988 година, но всички го познаваме като Фродо Бегинс от "Властелина на пръстените". Да не се бърка с Витомир Саръиванов, известен като българския Фродо.

Специална селекция:
Ранди Харисън
е звездата от Queer as Folk. За него съм писал вече.
Стивън Сандвос (Stephen James Sandvoss) е американски актьор, роден на 23 юни 1980 година.
Познат най-вече като отлъченият мормон във филма "Последните дни" (Latter days). След като се оказва, че си пада по мъже, нашето момче изпада в много трудни моменти. Това е филмът, на който ревах като млада булка десетокласничка.
За съжаление Стивън заявява, че повече няма да се снима в гей-роли. Въпреки че много му харесало - каквото и да значи това.

Няма коментари: