01 ноември 2008

Ски-скоковете като безмоторно летене

Основни изисквания за практикуване на спорта ски-скокове: ски, сняг, умение за каране на ски, издръжливост на студ (може би) и определени размери, които да осигуряват добра аеродинамичност по време на летене. Непопулярен в България спорт. Много хубави състезатели (основно миньони или по-слаби, разбира се). Ще ме прощават всички останали, ама по такива си падам. Сигурно затова ще изживея живота си с някой щангист супер-тежка категория.
Трима любими представители:
Томас Моргенщерн (Thomas Morgenstern) е един от най-големите австрийски спортисти въобще. Роден на 30 октомври 1986 година. Това е един от най-обаятелните ски-скачачи. Двоен олимпийски шампион от Олимпийските игри в Торино през 2006 година. Ръст - 184см, тежи 66кг.


Много негови снимки има тук. Официален сайт тук.
Давид Лазарони (David Lazzaroni) ми напомня на определението "поезия в действие". Роден на 4 февруари 1985 година във Франция. Не е сред големите звезди. Впечатлява с исполинския за спорта ръст, както и с интересен цвят на очите.

Симон Аман (Simon Ammann) е същински динозавър в този спорт. Роден на 25 юни 1981 година в Швейцария. Популярен като "Хари Потър" заради приликата си със злополучния магически герой. Изненадващ двоен олимпийски шампион от Солт Лейк Сити през 2002 година. Спортист на Швейцария за същата година.
Евроспорт предава почти всички състезания от този така увлекателен спорт. С особено голяма популярност се ползва турнирът на четирите шанци, който се провежда около Нова година. Има и летен вариант, който се провежда на изкуствена настилка.

Няма коментари: