28 ноември 2008

За какво си дават парите в съседство

Сръбското министерство на културата оказа финансова помощ на сръбски сайт с гей-насоченост. Сайтът queeria е създаден да промотира гей-новини и изкуство, както и спазването на правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация. Сумата на средствата възлизат на около седем хиляди лева. Решение за тези пари е било взето още през 2003 година, но досега нищо не е било направено. Дори съветник на новия културен министър се изказва, че няма никакво намерение да дава пари на педали. Как ли звучи на сръбски това мнение?
И това се случва в страна, която дори не е приела антидискриминационните закони, които са задължителни за приемане в Европейския съюз. Ами в други страни те са приети, но какво от това?
Най-черната страница от гей-историята на Сърбия е нападението на членове на фашизоидна група над участници във фестивал в Белград през септември. Пострадали са 25 човека, въпреки че мястото на провеждане на събитието е било пазено в тайна. Поне това не се случи в нашата държава на подобно събитие!
Източник тук.

Няма коментари: