31 декември 2008

Отхвърлянето на тинейджър с хомосексуална ориентация води до по-късни проблеми

Младите хора с хомо- и бисексуална ориентация, които са били отхвърлени от семействата си, са предразположени към извършване на секс без предпазни мерки, злоупотреба с лекарства и наркотици и самоубийство.
Ново изследване не доказва със сигурност, че отрицателната реакция на сексуалността на детето директно причинява подобни проблеми. Но е ясно, че има връзка между отношението на семейството към детето и неговото психическо и физическо здраве.
През последните десетилетия проучвания са доказвали, че хомо- и бисексуалните деца страдат по-често от някои заболявания като депресия и опит за самоубийство. Изследователите са отдавали този факт на проблемите, които различната сексуална ориентация водят в отношението на обществото, но досега не се обръщало внимание на ролята на семейството.
В повечето от случаите, семействата и настойниците на изследваните младежи и девойки са обяснявали действията си с целта да помогнат на децата си да постигнат по-добър живот, по-достойно място в него или да бъдат по-добре приети от околните. Някои от тях се опитват да повлияят на половото утвърждаване, забрана за срещи с подобни приятели и да ограничават достъпа на децата си до информация, свързана с живота на хомо- и бисекусалните.
Някои родители дори не се застъпват за децата си, когато те имат проблеми в училище. Родителите биха казали "Разбира се, че ще ти се случи това." Те обвиняват жертвата.
Повече от две-трети от отхвърлените от семействата си деца заявяват, че са правили опит за самоубийство, докато при приетите от семействата си процентът е 20.
Около 46% от отхвърлените са имали секс без предпазни мерки със случаен партньор през последните шест месеца - това е два пъти по-често отколкото при останалите.
Много по-чести са случаите на наркомании и депресии. Не се наблюдава повишено ниво единствено при случаите на алкохолна зависимост.
Повечето от семействата обясняват поведението си със схващането, че различната сексуална ориентация е грешна или греховна и най-лошото нещо, което може да ги сполети. Това, което най-често остава недоизказано е, че родителите все още обичат детето си.
Родителите винаги мислят най-доброто на детето си, дори когато полагат основите на тежка травма. За тях това е правилното действие. Те мислят, че предпазват детето си и правят нещата по-добри.
Ако знаят изследователите колко родители в България дори не подозират за сексуалната ориентация на децата си и проблемите, до които това води. Сигурно биха направили още едно изследване с по-потресаващи резултати.
Източник тук.

Няма коментари: