30 декември 2008

Финансовата криза и обратността на българина

Бомбардират ни всеки ден с новини около световната финансова криза. Особено по телевизията на народа БиТиВи. Там постоянно ни съветват как трябва да спестяваме за предстоящите черни дни. Така беше и в началото на септември, когато ни съобщаваха, че ваканцията вече е свършила и всички трябва да се връщат на работа и пред телевизора, разбира се. Това беше меко казано смешно, защото много хора тогава тепърва отиваха на почивка. Сега коментарите на специалистите звучат по същия проповеднически начин. Нещата отивали на зле - това вече явно не впечатлява обикновения българин.
Прави ми впечатление, че тези празници българите харчиха като луди. Безумно луди. Независимо от финансовата криза. Независимо от телевизията. Или може би точно заради нея. Когато кажеш нещо на българин, той обикновено ще направи точно обратното. Казват му - не харчи, а той пръска финансовия ресурс като за последно.
Това прави българин обратен на действителността. Обратен на това, което се опитват да му втълпят. Обратен на чуждото въздействие. И като цяло обратен. Българинът е обратен до мозъка на костите. Може би затова не може да приеме истинските обратни в страната.
Всъщност да си обратен в обратна България може би значи да си нормален. Или просто да не гледаш новини. Или пък да спестяваш в условия на криза.
Това бяха някои междупразнични размишления. Както се казва във вица "Ако левият ми крак е Коледа, а десният - Нова година, то ще се срещнем между празниците." Желая на всички едно нормално или обратно посрещане на новата година!

3 коментара:

Unknown каза...

Да ти кажа честно, да си обратен на обратните наистина доста често значи да си нормален. Пример са хората, които не искат да са овце, а граждани и тези, които се противят на популярното и комерсиалното. В този случай наистина обратните са нормални, по-добри.
Но за съжаление не мога да твърдя, че всички гейове сме стока. Както при хетеросексуалните, така и при нас има както добри, така и лоши примери. Има умни и възпитани момчета, има и хетерасти. Има умни и възпитани гейове, има и швестерки. Какво да се прави?

Аз каза...

О да, така е. При нас от много голямо значение са злобата и завистта, а това няма как да ни направи добри. Когато завиждаш на някого, вместо да се радваш за него, дърпаш и него, и себе си в пропастта.

Unknown каза...

Мхм.