08 февруари 2009

Убийство от чест


Никълъс Бърч е кореспондент на британския вестник "Индипендънт" в Истанбул. На снимката е Ахмет Илдиз.

Ахмет Илдиз е 26-годишен студент по физика, който представлява родната си Турция на международна гей-конференция в Сан Франциско през 2007 година. През юли 2008 година е прострелян, докато излиза от кафене в близост до Босфора в Истанбул. Фатално ранен, той се опитва да подгони нападателите с колата си, но загубва контрол, катастрофира като излиза извън пътя и умира малко след това в болница. Приятелите му вярват, че Илдиз е станал жертва на първото гей-убийство за запазване на честта.
"Той се чувстваше жертва на война между старите порядки и развиващите се граждански свободи. Чувствам се безпомощен, ние се опитваме да обърнем внимание на правата на хомосексуалните в страната, но колкото по-открити ставаме, толкова повече сме изложени на опасността от подобни нападения", казва Седеф Чакмак, активист от групата за гей-права Ламбда, забранена през 2008 година. Наскоро Апелативният съд в Турция отмени тази забрана, но се очаква ново обжалване.
Турция до 1980 година остава до известна степен затворена страна, където членовете на обществото биват следени изкъсо. С желанието за членство в Европейския съюз на преден план излизат правата на малцинствата, на жените и хомосексуалните. Но промените са довели до разцвет след някои традиционалистки кръгове, отдадени на стария режим.
Според Чакмак, престъплението на Илдиз е, че открито е споделил със семейството си сексуалната си ориентация. "От деня, в който се запознахме, не съм чувал Ахмет да е провел приятелски разговор с родителите си. Караха се постоянно, най-вече за това какъв е, с кого е или какво прави. Те искаха да се прибере вкъщи, да отиде на лекар, който да го излекува и да се ожени." След като се разкрива като гей, Илдиз посещава следовател с оплакване за отправени към него смъртни заплахи. Делото не получава ход. Пет месеца по-късно той вече е мъртъв. Полицията сега разследва убийството му. Според гей-активисти невъзможността на младия студент да получи защита е следствие на незаинтересоваността, дори грубостта, с които турското общество гледа на хомосексуалните. Военните например все още описват това като болест. Мъже, които искат да бъдат освободени от военна служба по тази причина трябва да представят доказателство - или чрез анален преглед, или снимков материал.
"Медиите игнорират или се надсмиват на насилието срещу гейове. Делото на Илдиз ще бъде завряно под килима и забравено като подобни случки в миналото.", казва Бузе Киличкая от друга активистка организация. Турция има дълга история на убийства за запазване на честта. Правителствено изследване оповестява, че един човек всяка седмица умира в резултат на такова убийство само в Истанбул. През 2007 година общият брой на жертвите в страната е 220. В повечето случаи жертвите са жени, но приятелите на Илдиз предполагат, че той е първата жертва на хомосексуално убийство от чест.
"Опитваме се да се свържем с родителите на Ахмет от три дни, за да се погрижат за погребението му. Няма отговор и не очаквам да има.", споделя приятел на жертвата пред моргата, където е трупът. Отказът на семействата да погребат роднините си след такава смърт е обичаен.
"Тези убийства разчистват неудобни взаимоотношения. При жените това е доста обширно понятие. Въпреки че на мъжете е позволена по-голяма сексуална свобода, хомосексуалността се възприема като нещо отвъд границата." - Мажар Багли, турски социолог, занимавал се с извършители на такива покушения. Той не е чувал досега да има убийство на хомосексуални, но няма съмнение, че това може да бъде използвано като причина за отнемане на живот.
"Той (убитият) можеше да крие какъв е, но той искаше да живее честно. Когато започнаха да му отправят смъртни заплахи, приятелят му се опита да го накара да напусне Турция. Но той остана. Беше прекалено смел. И прекалено открит.", споделя съсед на жертвата. Според него точно откритостта на младежа е била най-големият проблем за семейството му.
Източник тук.

Няма коментари: