13 февруари 2009

Мерси за нищото

казва един гей-фен на създателите на "Бойна звезда Галактика" в коментар на сайта AfterElton.

Героят Гейта поведе бунт, който доведе до смъртта му. Той беше разстрелян. Това по никакъв начин не се отрази на личните му отношения. Всъщност отношения нямаше.
Всеки от героите в "Бойно звезда Галактика" е изправен през тежки избори и действия. Някой трябваше да екзекутира собствената си жена, някой трябваше да крият силонската си природа от собствените си съпруги.
Всичко започна много хубаво и за лейтенанта Гейта в уеб-епизодите преди този сезон. Уеб-епизодите са малки епизодчета, правени с рекламна цел, основно за интернет-пространството. Там Гейта, въпреки че пострада и загуби единия си крак, намери любовта на живота си - Луис Хоши.
Гей-героят Феликс Гейта...

...и неговата любов Луис Хоши :

Така де, няма изненади в подобни случаи - все пак в "Бойна звезда Галактика" хора съжителстват с андроидни роботи, дори има любов помежду им. Между другото, между две силонки имаше сериозна връзка е елементи на лесбийство.
Разочарованието дойде със старта на новия сезон. Набързо нашият герой беше убит, без всякакъв намек за неговата сексуалност.
Създателят на сериала Робърт Мур казва, че се чувства виновен. Съжалява, че не е направил повече по въпроса. "Винаги си казвам, че ще го направя (включването на гей-герой), но то така и не става."
За съжаление Гейта се оказа второкласен герой, за когото екранното време не стига. Въпреки че в "Бойна звезда Галактика" има място за всички останали герои и техните взиаимоотношения.
Всъщност фактът, че хомосексуалността на Гейта остана скрита не е толкова лош. Оказа се,че Гейта е лошият, който иска да свали от власт добрите. Което не е изненада.
Логичен е въпросът защо трябва да има въобще гей-герой във фантастичен сериал. Това е редовният хетеровъпрос, който се появява в дискусиите по въпроса отвъд океана. "Ами защо трябва да търпим да ни навират под носа хетеросексуалната природа на бъдещето във всеки епизод?", пита авторът. "Независимо дали ви харесва или не, телевизията е отражението на всички форми на живот. Присъствието ни в телевизията е показател за успеха в борбата за гей-права. В сериал с толкова сложни и оплетени междуличностни отношения, лесно се вижда, че това, което се случва с Гейта е определено като незначително и поставено настрани от деликатната чувствителност на зрителя."
Източник тук.

Няма коментари: