05 февруари 2009

Judy Garland - Somewhere Over The Rainbow


Somewhere, over the rainbow, way up high.
There's a land that I heard of Once in a lullaby.
Somewhere, over the rainbow, skies are blue.
And the dreams that you dare to dream
Really do come true.
Someday I'll wish upon a star and wake up where the clouds are far Behind me.
Where troubles melt like lemon drops, Away above the chimney tops.
That's where you'll find me.
Somewhere, over the rainbow, bluebirds fly. Birds fly over the rainbow,
Why then - oh, why can't I?
If happy little bluebirds fly beyond the rainbow,
Why, oh, why can't I?

Песен от "Вълшебника от Оз" - фантастичен мюзикъл от 1939 година, създаден по книгата на Франк Баум от 1900 година. Малко момиченце е отнесено от ураган заедно с къщата си от родния Канзас и попада във вълшебната страна Оз, където среща странни създания, бори се със злото и накрая побеждава, разбира се.
В главната роля е Джуди Гарланд (1922-1969). Тогава в тинейджърска възраст, тя вече е известна актриса. Една от най-големите звезди на киностудията "Метро Голдуин Майер", въпреки че по-късно скандално ги напуска. Носителка на награди "Златен глобус" и "Тони", през 1997 година получава "Грами" за цялостно творчество посмъртно. Жени се пет пъти. От един от браковете й се ражда Лайза Минели. В последните години от живота си се бори със зависимост от лекарства, прави няколко опита за самоубийство и умира на 47 от свръхдоза.
Възприемана като "гей-икона" заради таланта си, борбата с пороците си, а и заради тази песен, която се свързва със знамето на гей-движението в САЩ, което е като дъга.
Първоначално песента е била изрязана от филма, тъй като нежната лирична балада не се връзва с останалата част от музиката, която е по-енергична. По-късно обаче е върната и попада сред песните на столетието.

Няма коментари: