01 февруари 2009

Апокалиптични размисли

Срещнах в нета в неофициални изказвания, че българска телевизия е закупила правата за излъчване на сериала със звучното българско име Queer as Folk. Опитах се да си представя как този сериал ще бъде излъчен в нашата страна.
Разбира се, времето за излъчване ще бъде съобразено извън най-гледания часови пояс. Някъде между времето за заспиване и началото на порното. Кой още гледа порно по "талавизора" при наличие на интернет? Пускаме няколко червени точки и предупреждения от рода "Неприличен език, открити сексуални сцени, препоръчителен родителски контрол" и т.н. И се започва...
Мъже се прегръщат с мъже, мъже правят секс с мъже (в задната стая на "Вавилон"), мъже пак правят секс с мъже, само че орално, мъже правят секс с женени мъже (в тоалетната на офиса), жени раждат бебета и (о,ужас) бебето има две майки. Продължаваме с хомосексуален секс с непълнолетни (дори по българските закони Джъстин си е на 17), отново следва секс между мъже. А, и малко по-късно следва лесбосцена, и то в присъствието на гореспоменатото бебе. Тове се случва само в първата серия.
Цензуририрането на подобен сериал е неуместно, защото ако почнем да го цензурираме, то от 90 минути може би ще останат 5-6. Значи излъчваме го така, както си е. И следват две възможности...
Първа възможност, никой не му обръща внимание. Ние като гей му се кефим много, гледаме го и на повторенията, въпреки че сме го научили наизуст. Телевизията гледа как да претупа бързо излъчванията, защото няма рейтинг и реклами. Спират го примерно след втория сезон (както се случва и със сериалите за хетеросексуални).
Втора възможност, случайно докато си "щрака по каналите", човекът с фамилия на бивш български цар, попада на ужаса с човешко лице. Той е потресен, звъни в няколко близки нему издания и телевизии, например "Скат". Изнася телевизор пред офиса на телевизионната компания и настанява пред него невръстната си дъщеря с обяснението, че я е довел просто да погледа "каквото дават". В протестите се включва и Комитетът за управление на разходите на "Атака" при междуселската инициатива за явяване на неканени коледни опортюнисти, съкратено КУРА-МИ-ЯНКО. Кметът на София с бивш генералски чин изказва мнение телевизията да се изнесе от територията на подопечната му община. Националистите от ВМРО издигат лозунга "Всички гейове в Македония - така ще им закопаем държавата!" Вече цялата страна знае за излъчването на Queer as Folk, всички гледат "онова за педалите". Почти всички са погнусени, но сега всички "прикрити" гейове имат възможност да хвърлят спокойно по едно око на Брайън и компания. Всъщност "Брайън" става нарицателно за "манаф". Сериалът се радва на добър рейтинг, затова от конкурентна телевизия го закупуват с цел "повтаряне до втръсване".
Хумористична възможност, Митко на мама Капка като "евродепутатин" внася предложение в европарламента за забрана на Queer as Folk като увреждащ крехката му психика. От там му отговарят, че няма как да ограничават правата на различните от него, само заради неговите нужди. Той заплашва, че ще ги напусне (парламента, де), защото не го защитават.
Логична възможност, всички гей-заведения в големите градове (разбирай София, Варна и Пловдив) веднага се преименуват на "Вавилон" или "Бабилон", както е на английски. Обстановката там се променя като в култовия клуб, който всъщност се намира в Торонто. Всички гейове на 30 и повече години се насочват към опорочаване на 17-годишни, за да приличат на Брайън (всъщност аз съм повече фен на Майкъл). Девойките започват да кроят планове кой от многото им гей-приятели е подходящ да се изпразни в чашка, за да стане баща на детето им. Просто в България обичаме да копираме.
Не отричам значението на сериала "еЛ връзки", който в момента се излъчва у нас по "Фокс лайф". Просто го определям като доста по-смекчен от Queer as Folk. И чакам да чуя най-остроумният превод на заглавието на последния.
Имаме ли място в българския телевизионен ефир? Отговорът предстои.

Няма коментари: