26 януари 2009

27 януари - ден за възпоменание на жертвите на холокоста

На този ден е превзет концентрационния лагер на смъртта в Аушвиц-Биркенау. По време на холокоста са избити шест милиона евреи и неизвестен брой цигани, поляци и други източноевропейци, гей-мъже и лесбийки, политически и търговски противници на нацистите.
Гейовете са били маркирани с оранжеви триъгълници. Малко предистория - през 1933 година в наказателния кодекс на Ваймарската република е приет член 175, който преследва хомосексуализма. През 1935 година влиянието на този член е разширено, като за престъпление се считат както намеренията за еднополов секс, така и самата мисъл за него. След 1934 година се оформя т.нар. "розов списък" на хомосексуалните.
Интересни или може би ужасяващи факти :
Нацистите вярвали, че хомосексуалните мъже са слаби и женствени. Те не могат да се бият за немската нация.
Хомосексуалните не могат да имат деца и не могат да увеличат немската раждаемост.
Нацистите се борят за увеличаване на продуктивността на арийската раса, така че всеки фактор, който намалява раждаемостта се счита за расова опасност.
Лично ръководителят на СС Хайнрих Химлер ръководи преследването на гейове в третия райх. Лесбийките не са считани за заплаха за нацистката расова политика и не са преследвани.
По същите причини чужденци не са преследвани за еднополови контакти, освен ако не са с германски партньори.
В повечето случаи бивши гейове са били приемани в расовото общество, защото са станали расовоопазващи и са се отказали от начина си на живот.
Между 1933 и 1945 година полицията арестува около 100 хиляди мъже за хомосексуализъм.
Повече от 50 хиляди мъже са осъдени на затвор, а между 5 и 15 хиляди са изпратени в концентрационни лагери. Съдиите и офицерите от СС в лагерите можели да наредят хомосексуален затворник да бъде кастриран.
Нацистите са работили по намиране на лекарство за хомосексуалност, като тази програма е включвала медицински експерименти върху хора. Тези експерименти са довели до заболявания, увреждания и дори смърт. Те не са довели до никакви научни познания.
Няма известна статистика зя броя на хомосексуалните, загинали в лагерите.
Извадките са от този линк. По-подробно тук.

Няма коментари: