17 януари 2009

Какво се случва в Брюксел

Европейският парламент прие Доклад за положението на основните права в ЕС по предложение на италианския евродепутат Густо Катания с 401 гласа "за", 220 гласа "против" и 67 "въздържал се". Докладът е изготвен от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Засяга някои основни проблеми като бедността, бездомните, ксенофобията и приложението на антидискриминационните закони в ЕС.
Неща, които са важни за нас :
Документът обръща внимание, че дискриминационните коментари срещу хомосексуалните от страна на политически или граждански лидери привнасят омраза и насилие и трябва да бъдат осъждани от отговорни лица. Нали се сещате как наричат премиера ни всеки втори ден!
Напомня се на страните-членки, че съобразно с решенията на Европейския съд по човешките права, свободата на събранията трябва да се спазва независимо от възможното разминаване с мнението на мнозинството. Говорят за парадите, въпреки че никой не ги спира в България, просто замерват участниците с подходящи предмети!
Призовават се страните-членки да вземат мерки по взаимното признаване на еднополовите съюзи и потвърждаването на равните им права с хетеросексуалните съжителства. Ами ние и без това си нямаме такива съюзи, какво да припознаваме?
Посочва се да се вземат правни мерки за премахване на дискриминацията на двойките по тяхната сексуална ориентация. Аха, сега какви съжителства ще има в новия семеен кодекс? Или той ще бъде дълбоко забравен за след изборите.
Европейската комисия трябва да подсигури възможността за даване на убежище във всяка страна-членка за жертви на преследване заради сексуална ориентация в родните им страни. Да се спре преследването на такива и да се изучат правата на транс-сексуалните във връзка с повишения риск за тормоз и насилие върху тях. Е тук вече ще им дойде много на българските политици. Въпреки че почвам да се замислям ако поискаме убежище в някоя по-добра страна-членка дали няма да сме на кяр?
Американски християнски фундаменталисти са се обявили против този документ и са разпространявали писма да се гласува против "резолюцията по социалната политика, предложена от комунистически депутат". Американци, все комунистите са им виновни за всичко! Що не си гледат собствената страна? Мормоните няма как да се разпростират дотук, надявам се.
И така, имаме доклад. Имахме кръгла маса в България, от която аз видях само как Аксиния Генчева обяснява как се чувства обидена като наричат някой политик "педал". Явно това беше интересно на отразяващия журналист. А може би трябва да се радваме на това. Може би обиждащите правилно преценяват колко е опасно да имаш насреща си "педал", който е много по-напред в материала. Всъщност добре е подобни документи да се приемат на европейско ниво, тъй като те никога няма да бъдат приети в България. Единствено могат да влязат под натиск отвън.
Спете спокойно, деца, европейският парламент бди над вас!

Няма коментари: