06 януари 2009

Ich bin...или още за местната власт

Клаус Воверайт (Klaus Wowereit) е роден на 1 октомври 1953 година в тогавашния Западен Берлин. Завършва висше образование в Берлинския свободен университет.
Постъпва на работа като гражданско лице в градския отдел на Министерството на вътрешните работи в германската столица. Кандидатира се на местни избори като част от Социалдемократическата партия (SDP) - най-старата немска партия. Избран е за общински съветник в южната част на Берлин - Темпелхоф, където е голямото берлинско международно летище. На 30 години става най-младият общински съветник в Берлин. През 1995 година става част от берлинския парламент, който играе ролята на местен общински съвет. Четири години по-късно е председател на групата на социалдемократите там. През юни 2001 година събира най-много класове на поредни местни избори и е избран за кмет на столицата на Германия. Въпреки промените в коалициите на SDP с християндемократи и левите, Клаус Воверайт посреща 2009 година като кмет на Берлин, след като е преизбран преди три години.
Преди изборите през 2001 година, Воверайт усеща, че таблоидите вече са по петите му, надушвайки нетрадиционната му сексуална ориентация. По време на конгрес на берлинските социалдемократи той произнася знаменитата си фраза "Ich bin schwul, und das ist auch gut so." В свободен превод "Аз съм педал и в това няма нищо лошо" (тук Крис трябва да си каже компетентното мнение, защото и бъкел не разбирам от немски). Изказването му е последвано от моментно мълчание от изненада след съпартийците му, след което започват спонтанни овации и поздравления. Тази фраза става изключително популярна в Германия.
Така Воверайт не дава възможност на жълтите вестници да се ровят в живота му и да пишат всякакви сензационни или измислени истории за него.
Клаус Воверайт с партньора си :
Има кой да го топли в тази газова криза.
Източник тук.
И предложеният от Спейскейк в коментарите по-долу клип :

4 коментара:

Unknown каза...

Хехе, компетентно пък чак!
И все пак: schwul по-рано е било като българското "педал", но по-късно е станало не-derogatory. И все пак на мен *не* ми харесва и в Германия ще изпозвам "Gay", макар такава дума да няма (аз ще настоявам за противното, естествено).
;)

Аз каза...

Благодаря за коментара! Беше компетентен! Поздрави по случай Новата година!

spacecake каза...

воверайт, другари и другарки: http://www.youtube.com/watch?v=g9VdhGr4pUc

апропос, по WDR2 върви реклама с това изречение. жалко, че не мога да я открия в интернет.

Аз каза...

Благодаря, ще кача клипа в публикацията.