11 януари 2009

Затворническа любов

Джоузеф Урбинияк е осъден през 1995 година на 20 години затвор за блудство с малолетен. Може да излезе от затвора през 2010 година. Излежава присъдата си в Северна Каролина. Американски сайт публикува епистоларните му излияния.

Сигурен факт като смъртта и данъците е, че мъж в затвора ще се влюби. Това е така още от първия път, в който двама мъже са били затворени в обща тъмна килия, забравени от Бога, за неопределено време и така е отпреди някой да разбере какво е хомосексуалността.
Затворническата любов се появява по-скоро от необходимост, а не от романтичната връзка на мъж с мъж. Джими (имената са хипотетични) попада в затвора, няма никакви пари, изоставен е от семейството си и е съвсем сам на този свят. Тук се появява Буба, който купува на Джими пакет цигари, може би чипс, сода или сандвич от затворническата лавка.
Скоро Буба иска да знае кога Джими ще му се отплати, защото дори Буба да не го е споменавал преди, всичко досега е бил заем, който трябва да бъде възстановен с лихвите. Разбира се, Джими няма начин да му се отплати и Буба го знае. Буба също е наясно, че се уморил от мастурбиране, а Джими има наистина хубав задник. Така че Джими или трябва да се отдаде на Буба, което ще осигури нуждите на Джими, докато са заедно, или да отнесе побой от Буба, след което отново ще бъде принуден да осъществи сексуален контакт.
Някои от приятелите ми, които ми пишат, ме питат дали в затвора е като в "Оз". Разбира се, те имат предвид сериала на НВО, а не драмата с участието на прекрасната Джуди ("Вълшебникът от Оз", другото е затворнически сериал). Никога не съм гледал "Оз", защото държавата не включва НВО в програмите, които гледаме, но от това, което съм прочел за него и което са ми казали приятелите, трябва да кажа, че животът в затвор в Северна Каролина не е както е представен в "Оз". През десетте години зад решетките, никога не съм бил свидетел или жертва на групово изнасилване или нападения върху гейове. Но имах възможност да се насладя на много голи мъже под душовете!
Романтиката в затвора е почти винаги тайна. Понякога двойка може да покаже външно привличането си, държейки се за ръце, докато гледат телевизия или дори да се целуват в общите помещения. Обикновено ги разделят като често ги изпращат в различни затвори в противоположните краища на страната.
Мъжете, които са заедно в затвора от години (срещнах доста такива) пазят отношенията си скрити. Пред другите пазят дистанция от около фут (четвърт метър) помежду си. Нищо в техните действия не показва, че те се наслаждават един на друг интимно. Но ако останат насаме, ако са в отделена килия или под душа, ако се в общи килии, сексът може да е толкова горещ като в гей-порно.
Това са мъже, които се считат за мъжествени или хетеросексуални. Когато са на свобода, те никога няма да проговорят за отношенията си в затвора - тайна, която ще отнесат в гроба.
Разбира се има затворници, които са са по някакъв начин или напълно женствени. Ако мъж е забелязан с някой от тях, всички знаят какви неща се вършат. Не е изненада, че тези травеститоподобни типове привличат повече хетеросексуалните. Това им дава възможността (на хетеросексуалните) да твърдят, че правят секс по-скоро с жена отколкото с мъж, което прави нещата по-лесни за възприемане за тях.
Щатът Северна Каролина твърди, че сексът в затворите е малък проблем, но властите се страхуват от всичко, което да води да хомосексуалност там. В миналото няколко гей-списания и вестници, които ми бяха изпратени, бяха цензурирани от затворническия персонал. Държавата няма да вземе и предпазни мерки като раздаване на презервативи или обсъждане на безопасни сексуални практики, тъй като това може да окуражава затворниците.
Това, което намирам за невероятно е, че съгласно със закона за престъпления срещу природата и тези за содомия в щата Северна Каролина, сексът между мъже (насилствен) се счита за тежко престъпление и може да доведе до десетгодишна присъда, докато ако двама мъже са заловени да правят секс в затвора, това се третира като клас Б-6 дисциплинарно нарушение и се наказва с карцер до 30 дни. Изглежда, че веднъж попаднал в затвора, сексуалните похождения с други мъже не са от голямо значение.
Самото попадане в затвора е крачка към хомосексуалността. Къде другаде можеш да видиш хубав мускулест млад мъж, който стреля в баскетболния кош докато потта блести по голите му гърди, след това да го последваш под душа, където наблюдаваш и останалата част от тази млада плът? И дори да я опиташ.
Отношението на затворниците към секса в затвора се променя през последните години. Ново и младо поколение попада зад решетките, което е по-отворено и освободено по отношение на сексуалността. Те попадат в затвора вече като би- или хомосексуални и не смятат сексът с други мъже срамен или потресаващ - нещо, което им помага през месеците и годините в затвора и е начин да се чувстват добре.
Дори затворът променя своето отношение. Старите закостеняли пазачи все още се оплакват от "педалите" в затвора и гласно заявяват мнението си, че всички те трябва да бъдат изпратени на затвор в остров на средата на Тихия океан. Но те постепенно са заменяни с нови. Същото това ново отворено поколение постъпва на работа като пазачи в затворите. Някои от тях са гей и въпреки че не го признават открито, има ниво на другарство, което позволява на гей-затворниците да бъдат по-открити. Новите пазачи са по-блакослонни да гледат на другата страна при сексуално поведение на затворниците или да проявяват отношение от типа "докато не съм видял, не ме интересува".
Спомням си една жена - пазач, която е лесбийка и често ми разказваше за пътуванията с приятелката си. Тя понякога ме подкрепяше, когато някой задръстен пазач коментираше сексуалността ми или ме тормозеше. Тя се ядосваше повече от мен, когато бях унижаван по някакъв начин. Веднъж, когато друг пазач при рутинно претърсване беше разхвърлил всичките ми вещи на пода, тя отиде при него, навря си пръста в лицето му и каза "Нямаше да го направиш, ако не беше гей!". Другият пазач измърмори, но нямаше какво да каже. Хубаво е да имаш съюзници в такива важни места.

Ако някой е недоволен от нескопосания ми превод в оригинален език тук. Всички писания на затворника тук. Не всички са съгласни с публикуването на мненията му в публичното пространство. Но попадането на гей в затвора и неговата съдба вълнува доста нашето гей-общество.
Не го оправдавам по никакъв начин и не толерирам педофилите. Нямам за цел да рекламирам подобно поведение. И все пак всички четем Набоков, а по-голям педофил от него няма.

Няма коментари: